Dinesens kærlighedsliv

Politiken : 05.13.2013.

Af Christian Braad Thomsen

I sin sin anmeldelse af Tom Buk-Swientys biografi om Wilhelm Dinesen skriver Lasse Horne Kjældgaard (20.9), at forfatteren ”forholdvis grundigt dementerer myten om, at Wilhelm Dinesen var ulykkeligt forelsket i sin stærkt ombejlede kusine, komtesse Agnes Frijs”. Både Buk-Swientys og Kjældgaards begrundelse er, at ingen samtidige kilder dokumenterer forholdet. Dette er ikke rigtigt.

                 Jeg beskæftiger mig med forholdet i Boganis’ gæstebud (2010) om Wilhelm Dinesens nedslag i Karen Blixens liv og forfatterskab. Og faktisk har vi én samtidig kilde, nemlig Karen Blixen selv! Hun fortæller til Parmenia Migel (Titania, 1967), at hendes far fortalte hende om forholdet få måneder før sit selvmord. Det lå da 25 år tilbage i tiden, men når han genopliver det nu, tør man formode, at det var traumatisk, og at også dette traume lå bag hans selvmord.

                 Karen Blixen var rigtignok ikke selv den bedste kilde til sit liv, som hun jo igen og igen digtede om til en god historie. Men så længe det modsatte ikke er bevist, synes jeg, hendes ord må stå til troende.

                 Og det er ikke noget argument, at ingen andre kilder dokumenterer forholdet, for en hemmelig forelskelse er netop karakteriseret ved, at den sjældent efterlader sig dokumentation.