Karen Blixen - Leonora Christine Skov

Weekendavisen: 10.12.2010.

af Christian Braad Thomsen
filminstruktør og forfatter

Selv om Leonora Christine Skov frabeder sig mine kommentarer til hendes anmeldelse af Morten Henriksens Bag Blixens maske (3.12), slipper hun nu ikke. Dertil er hendes uvidenhed om Karen Blixen for massiv. Hun præsenterer sig således som fan af Blixens ”noveller og romaner” – men flertalsformen viser, at hun ikke er klar over, at Blixen kun har skrevet en enkelt roman.

Værre er hendes hånlige afvisning af den samlede danske Blixen-forskning med den sølle begrundelse, at den anføres af ”en håndfuld nu aldrende, mandlige professorer, lektorer og filmskabere”, som endda kun henvender sig til ”menigheden”. Med sin velkendte alders- og kønsdiskrimination stirrer hun sig blind på de forhadte mænd og er uvidende om, at den danske Blixen-forskning i lige så høj grad anføres af kvinder. I min nye Blixen-bog Boganis’ gæstebud krediterer jeg hele syv: Else Brundbjerg, Charlotte Engberg, Marianne Juhl, Lisbeth Holst, Jette Lundboe Levy, Liselotte Henriksen og Grethe Rostbøll. 

Men de fleste af disse er selvfølgelig også noget oppe i årene, så det er klart, at de ikke tæller for en anmelder, hvis eneste kvalifikation er, at hun er ”ung” og ”kvinde”.