THE VOICE OF IRAN

Udgivelsesår: 2006
KOLLEKTIV FILM

Mohammad Reza Shajarian er ikke blot Irans, men måske verdens største nulevende sanger, sådan som det fremgår af en lang række cd’er, frem for alt “Night of Union”. I Iran er han en folkehelt, men samtidig meget kontRoversiel, fordi han har nægtet at optræde på statskontrollerede medier som tv og radio i protest mod præstestyret.

The Voice of Iran rummer koncertoptagelser fra hans optræden i Albertslund Musik Teater 2002. Dagen efter koncerten stillede han sig for første gang til rådighed med udtalelser til et kamera uden for Iran.
Shajarian optræder her sammen med en drømmekvartet, som består af Irans to førende solister, Kayan Kalhor på det ældgamle strengeinstrument kamancheh, som er en slags gulvviolin, og Hossein Alizadep på den lige så gamle tar, som er en forløber for guitaren.Han ledsages desuden af sin søn Houmayun Shajarian på tombak og sang. I dag er Houmayun den største nye stjerne i Iran.Shajarians repertoire omfatter sange af de gamle digtere Rumi, Sadi og Hafez, men også af helt moderne digtere, der formulerer sig i politiske allegorier på kanten af censuren I interviewet fortæller han om sin inspiration i tekster fra persisk historie de sidste 800 år. Han erklærer det som et mål med sine sange “at binde himmel og jord sammen”.