Urimelig pædofili-beskyldning

Afvist af Politiken: 28.05.2013.

Peter Wivel bruger regulært citatfusk for at kunne anklage Daniel Cohn-Bendit for overgreb mod børn.

Af Christian Braad Thomsen

Politiken indleder på sin forside 19.5 en hetz mod politikeren Daniel Cohn-Bendit under overskriften ”Pædofil fortid indhenter 68-ikon”, og over en hele side udbreder Peter Wivel sig om, at Cohn-Bendit var pædofil. Det har intetsomhelst på sig og er baseret på rent citatfusk.

                      Fra interviewbogen Der Grosse Basar citeres Cohn-Bendit for disse sætninger fra sin tid som børnehavepædagog:

”Det skete ofte, at nogle bestemte unger åbnede min gylp og begyndte at kilde mig. Jeg reagerede forskelligt efter omstændighederne, men deres drift stillede mig over for et problem.”

Peter Wivel baserer sin hetz på dette citat og tilføjer: ”Og mere er der så heller ikke.” Men det er der. I den efterfølgende sætning siger Cohn-Bendit: ”Jeg spurgte dem så: Hvorfor leger I ikke med hinanden, hvorfor har I udvalgt mig og ikke andre børn?” Og efter således at have forsøgt at lede deres vågnende drifter ind i mere passende kanaler understreger Cohn-Bendit, at han nogle gange har kærtegnet dem, men naturligvis ikke seksuelt. Han har altså afvist deres seksuelle tilnærmelser, men på en måde, som omhyggeligt ikke var en afvisning af børnene.

Det forekommer mig at være den helt rigtige måde at reagere på i en sådan situation, og det har mildest talt intet med pædofili at gøre. Tværtimod. Eksemplet understreger, hvad allerede Sigmund Freud påpegede, men som de færreste kan acceptere den dag i dag, nemlig at barnets første drifter helt naturligt har forældrene, eller forældreerstatninger, som objekt. Det kan til stadighed diskuteres, hvordan man forholder sig relevant til denne kendsgerning. Men det er urimeligt at rette pædofili-beskyldninger mod dem, der tager denne problemstilling alvorlig – skønt alle lige fra Freud og hans elever til Cohn-Bendit har måttet finde sig i disse beskyldninger fra uvidende konservative kommentatorer.

At Politiken nu melder sig i dette uvidende kor er sørgeligt, så meget mere som det jo netop var en Politiken-journalist, der var med til at afdække de falske pædofili-beskyldninger, som for 23 år siden sendte en række uskyldige Roum-borgere i fængsel.

Peter Wivel har tidligere ved hjælp af citatfusk gjort Rainer Werner Fassbinder til antisemit og Günter Grass til modstander af Tysklands genforening, skønt de begge igen og igen har indtaget de stik modsatte holdninger. Nu er turen kommet til endnu en tysk hædersmand. Det er altid klogt at tjekke kilden, når Wivel ”citerer” tyske kulturpersonligheder.

Christian Braad Thomsen har beskæftiget sig med incest og pædofili i psykoanalytiske beslysning i bøgerne Lysten og loven (1983) og Vreden, Gudinde, Besyng (2005).