WILLIE NELSON, AMERIKAS STEMME

Tiderne Skifter : 2013

Om bogen:

Country & western-sangeren Willie Nelson er en amerikansk myte. Han har om nogen sunget det hvide landproletariats foragtede musik til ære og værdighed og er i dag en amerikansk nationalskjald. En rejse gennem hans omfattende pladeproduktion er ikke blot en opløftende rejse gennem et enkelt menneskes livscyklus fra nederlag til oprejsning, men byder også på punktnedslag i USA’s historie fra pionertidens optimistiske fremtidstro til de 00’ernes års forræderi mod de værdier, det store land er bygget på.

Willie Nelsons gennembrud til et større publikum indtraf, da han begyndte at synge evergreens, og albummet Stardust (1978) er hans største kommercielle succes. Han fordyber sig her i den sangskat, der kendes under navnet The Great American Song Book. Vi troede at kende disse elskede melodier, men de får nyt liv ved at blive udsat for en stemme, som ikke rigtig ligner nogen, man havde hørt før – skønt den med det samme indgyder fortrolighed.

Willie Nelson ejer den sjældne evne, at han med sin musik kan forene samfundsgrupper, der ellers aldrig er i stue med hinanden, sådan som man også har kunnet opleve det under hans koncerter i Danmark. Her sidder kvindelige efterlønsmodtagere side om side med rockere, her mødes overvintrede hippier med Dansk Folkepartis vælgere og Giro 413s kernelyttere, her mødes værtshusets stampublikum med bankdirektøren og hans frue. Dette er en af de sjældne lejligheder, hvor den splittede familien Danmark problemløst kan samles på ny.

Country-sangeren Emmylou Harris sagde engang, at hvis Amerika kunne synge med én stemme, ville det være Willie Nelsons. De ord har Christian Braad Thomsen brugt som motto for bogen WILLIE NELSON – AMERIKAS STEMME. Det er den eneste bog i verden, der gennemgår samtlige Willie Nelsons 134 plader under eget navn samt de 135 plader, hvor han gæsteoptræder sammen med andre. Ingen anden har overblik over denne kolossale produktion.